Dalmacija spašena od zaborava

Vanja Žanko (1914-1996) je u periodu između 1957. i 1967. zabilježio jedinstvene dokumentarne snimke u boji na lokacijama širom Dalmacije.

Ovi materijali prikazuju prirodne ljepote, tradiciju i život kakav se vodio u dalmatinskim mjestima u to vrijeme.

Neke od obuhvaćenih lokacija su Dugi otok, Lastovo, Neretva, Hvar, Korčula, Sinj, Vrlika, Zadar, Dubrovnik, Brač, Mostar, Zadar, Krka, Šibenik, Primošten, Split, Trogir, Biševo... Dio snimaka je načinjen i na području BiH i Crne Gore.

Od cjelokupnog snimljenog materijala u trajanju od otprilike 11 sati, Vanja Žanko je namjeravao složiti dugometražni dokumentarni film pod nazivom "Dalmacija spašena od zaborava". Na žalost, svoj naum nije uspjeo ostvariti, a iza sebe je ostavio detaljne bilješke o projektu i načinu na koji je zamislio njegovu realizaciju.

Njegove snimke na 16mm filmskoj vrpci nisu nikada prikazane u javnosti i vrlo mali broj ljudi zna za ove dragocjene materijale s kojima je dokumentirana naša prošlost i način života koji više ne postoji, osim ponegdje u naznakama. Neke od snimaka sadrže jedinstveni prikaz starih zanata, narodnih običaja, folklora, manifestacija poput Sinjske Alke, procesije na Hvaru, itd.

Velika nam je želja da u suradnji s obitelji Vanje Žanka realiziramo dokumentarni film iz ovog materijala. Na prvom izdanju Dalmatia film festivala, organizirat ćemo kratko predavanje i predstavljanje projekta, kao i neke ulomke iz materijala koje će javnost vidjeti po prvi put.

Namjera je da se projekt u cijelosti realizira do narednog izdanja festivala. Za to je potrebna pomoć, prvenstveno financijska od strane pojedinaca i kulturnih i filmskih institucija u Hrvatskoj, kako bi se najprije mogli pokriti troškovi digitalizacije i restauracije 16mm filmske vrpce kojoj s vremenom prijeti propadanje.

Zatim bi se obavio detaljni pregled materijala i kolor korekcija odabranih kadrova. S obzirom da originalne snimke nemaju zvuk, slijedeći korak bi bio snimanje zvuka na autentičnim lokacijama, kao i traženje arhivskog audio materijala koji bi se što vjernije uklopio i pratio sliku. Također, obavila bi se i nova snimanja na lokacijama prikazanima u filmu, kako bi prikazali promjene koje su se dogodile tijekom posljednjih 60 godina.

Ukoliko ste u mogućnosti pružiti pomoć pri realizaciji ovog vrijednog filmskog i kulturnog projekta, molimo da nas kontaktirate putem e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili telefonom.

Za sve dodatne informacije Vam stojimo na raspolaganju.

Fotogalerija

About us

"Dalmatia film festival" is an international festival of feature and short films, documentaries and promo films that takes place in Croatian cities: Makarska, Sutivan, Pirovac, Omiš and Split.

Program and schedule

Follow us

Follow Dalmatia film festival:

 

Contact us

Dalmatia film festival:

info (@) dalmatia-filmfestival.com
  Ćirila i Metoda 4, 21000 Split, Croatia